Səhər yeməyində çörək yeyənlər..
Səhər yeməyində çörək yeyənlər..
Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclıq hissi və çəki artımına səbəb ola bilər.
Ənənəvi səhər yeməyində təzə kənd çörəyi, kürə çörəyi, yuxa kimi növlər geniş yayılıb. Müasir dövrdə isə ağ dilim çörək də çox istifadə olunur. Sağlam seçim etmək istəyənlər üçün əsas kriteriyalar bunlardır:
Tam taxıllı və ya turş maya ilə hazırlanmış çörəkləri seçmək
Tərkibində "%100 tam buğda / çovdar" kimi ifadələrə diqqət yetirmək
Çörəyi zülal və liflə zəngin qidalarla birlikdə qəbul etmək
Bu cür seçimlər çörəyi yalnız karbohidrat mənbəyi olmaqdan çıxarıb daha balanslı bir yemək halına gətirir. Məsələn, tam taxıllı çörəklərin qlikemik indeksi (GI) ağ çörəyə nisbətən adətən daha aşağıdır.
Qidalanma mütəxəssisləri səhər yeməyində çörək seçərkən diqqət ediləsi məqamları belə sıralayır:
"Made with whole grains" kimi ifadələrin bütün taxılları ifadə etmədiyini qeyd edirlər. Əsl tam taxıllı tərkibi etiketdə ilk 2-3 maddəyə baxaraq anlamaq mümkündür.
Gün boyu qan şəkərinin sabitliyi və uzunmüddətli kardiyometabolik sağlamlıq üçün tam taxıllı və zülal baxımından zəngin çörəklər daha üstün hesab olunur.







Oxşar -Yeniinfo.az
Azərbaycan nümayəndə heyəti İrəvanda
Baş nazir: Aİ müşahidəçiləri Azərbaycanla sülh sazişi imzalanana qədər Ermənistanda qalacaqlar
Paşinyan: İrəvan və Vaşinqton Azərbaycanın əsas hissəsi ilə Naxçıvanı birləşdirəcək dəmir yolunun tikintisini müzakirə edir
Bakı-Qazax yolunda yük maşını aşıb - ANBAAN GÖRÜNTÜ
Yorğunluqdan çıxmaq üçün 8 saatlıq yuxu azdır
Azərbaycan və Ukrayna birgə dərman vasitələri istehsal edə bilər
15 istiqamətdə tıxac var
Bu tarixdə buzlaqlar tam əriyəcək